TopGarden kertépítés
Pálmák a kertben | Nyomtatás |  Ajánlás

A pálmák családja több mint 200 nemzetséget és 2500 fajt tudhat magáénak. Főleg a trópusi és szubtrópusi területeken ékeskedik és Amerika déli államaiban, illetve az európai mediterrán területeken is elterjedtek. Többségük pálmatörzsű, ritkán kúszószárúak. Törzsük kevés kivételtől eltekintve elágazás nélküli és másodlagosan nem vastagodik, tehát nem valódi fás szárú. Hasogatott levelei nagy felületűek, (V alakú felszakadozó levélcsúccsal) vagy szárnyasan osztottak és hosszú vastag, szinte tüskésen fogazott levélnyéllel rendelkeznek.
is.

 
   
 
   

Hazánkban, sík területen, nagyon jól védett és jó fekvésű helyeken áttelelhet, de a levelei -7, -8 fokon már károsodnak, míg a növény akár, rövid ideig tartó, -20fokhoz közeli fagyokat is elviselhet. (De nem a közvetlen Olaszországból importált, hanem a már pár éve Magyarországon edzett egyedekre értendő!)
A zord éjszakai fagyok mellett a pálmánk másik legnagyobb ellensége a téli csapadék, amely a vegetációs pontra kerülve (levélhüvelyekkel közrezárt tenyészőkúp) elpusztíthatja növényünket. Gondolunk itt például arra, hogy a napközben megolvadt hólé belefolyik a pálma közepébe és az erős éjszakai fagyok szétrepesztik azt.

 
   

Tehát az erős fagyok és a téli csapadék ellen, ajánlott a növények egyedi takarása! A Kenderpálma levelei legyező alakúak, és nálunk az átmérője megközelítheti a 80cm-t is! Törzs: az elszáradt levelek, barna, szálas maradványai borítják. Virágai nagy bókoló virágzatban, májusban nyílnak, amiből érett termés csak a következő év tavaszára lesz, ha van a kertünkben legalább kettő egyszerre virágzó Kínai kenderpálma!

 
   

A beérett termése, sötétkék vese alakú kb. 1cm bogyó, de ezek a bogyók hatalmas szőlőre emlékeztető fürtbe csoportosulnak, és ez a fürt, akár a fél méter hosszúságot is elérheti.
 
 
Írta: Spiegel Ákos