TopGarden kertépítés
Öntözés | Nyomtatás |  Ajánlás

Elhatározás

Elhatároztuk, hogy kertünkbe öntözőrendszert telepítünk, mert nincs időnk naponta órákat ácsorogva öntözni kertünket, háromszor annyi vizet öntözünk ki és nem tudjuk egyenletesen kijutattni ezt a vizet. Ami még nagyon fontos nem hagyhatjuk magára kertünket! Ezért úgy döntöttünk öntözőrendszert telepítettünk, szakemberhez fordulunk. Mielőtt felvenné a telefont és tárcsázna némi segítséget és egy kis leírást álítottunk össze Önnek, hogy könnyebb legyen döntenie, hogy mit is szeretne valójában.

 

 
Telepítő gödrök kialakítása

Telepítő gödrök ásása a csövezeték, a szelepaknák és a szórófejek földbe süllyesztése céljából. Így öntözőrendszerünk láthatatlan, csak működés közben bújnak elő a fejek, amik gyorsan elvégzik dolgukat és visszabújnak a helyükre.
Telepítő gödrök ásása az egész kertben, de lehetséges meglévő kerthez is öntözőrendszert kialakítani, minimális, szinte láthatatlan károk kialakulásával, amik persze 1-2hét alatt teljesen "begyógyulnak".

 

Szórófej

Szórófejek: Viszonylag rövid időn belül sok vizet jutattnak ki ezért vigyázzunk, hogy 3-4 percnél tovább ne nagyon állítsuk be ezeket, persze vannak kivételes helyzetek, például déli, délnyugati fekvésű terület, ahol semmi árnyék egész nap és van amikor 1-2perc is elegendő, például árnyékos területek.

 

Rotoros öntözőfej

Rotoros öntözőfejek: ezek viszonylag kis mennyiségű vizet jutattnak ki ugyanannyi idő alatt, mint a szórófejek, ezért hosszabb időre állítsuk a szórófejek öntözésénél, nagyából 3szor hosszabb ideig öntözzenek, mint a szórófejek általában 12-15percig, de ez kertenként, területenként eltérő lehet és sokmindentől függ, például fekvés, árnyékolás, ami kerten belül is váltakozik, ezért telepítésnél fontos szempont a kertünk elhelyezkedését figyelmebe venni.

 

Vezérlő

Vezérlő csatlakoztatása. Megkönnyíti a mindennapos öntözést. Mehetünk dolgunkra, nyaralni, szervezhetünk bármilyen többnapos programot, nyugodtak lehetünk a kertünk épségben marad még a nagy melegekben is. Persze van kivétel: a frissen kialakított kertet nem szabad magára hagyni még öntözőrendszer mellett sem!

 

 
Esőérzékelő

Esőérzékelő telepítése. Egy igen fontos eszköz az időjárás megfigyelésére. Nyugodtak lehetünk, mert megakadályozza a túlöntözést, nyomon követi a természetes csapadék alakulását.

 

Amennyiben kérdése van az öntözőrendszerrel kapcsolatban, vagy ennek kialakítását tervezi a kertjében keressen fel bennünket.

 

Írta: Spiegel Ákos