TopGarden kertépítés
Kerti tóépítés | Nyomtatás |  Ajánlás

Kertünk története és gyermekünk cseperedése egymással szoros kapcsolatban vannak. Játszótér a kertben, csúszda, homokozó, mászóka. Gyermekeink felnőttek, nagyok már, nem használják hatalmas fa építményüket, ekkor jön az ötlet, mit lehetne a helyére kialakítani, megtölteni a kertet egy kis plusz funkcióval esetleg élettel, jöhetnek a madarak, lepkék, egyéb élőlények.

Jött az ötlet, építsünk kerti tavat, amit az egész család élvezhet, családunkat kertbe csalhatja, összehozhatja idősebb és fiatalabb korosztályát. Hangulatos esték, észrevétlen együttlétek a kertben. Fantasztikus pillanatok, amiket egy stéggel még élvezhetőbbé tehetünk, ami a víz fölé nyúlik, lábunkat vízben lóbálhatjuk. Csobog a víz, alulról fények játszanak majd, lepkék, szitakötők békák jelennek meg hamarosan, halak tarkítják a vízfelszínt, és kertünkben kikapcsolhatunk teljesen. Elfelejtve a világ bajait, gondjait, lebeghetünk az új kerti tavunkkal, nagyokat alhatunk a napozóágyunkban. Hétfőn kipihenten mehetünk dolgunkra, ami kitarthat a következő hétvégéig is akár, de esténként, ha van egy kis időnk, azért újratöltődhetünk a tó mellett.

 
 

A játszótér kiemelése után következik a durva tereprendezés, amit a kitűzés követ. Kitűzés után megkezdjük a kerti tó alapjának kiszedését a tó formájának kialakítását. Legmélyebb pontja 1méter körül lesz majd, hogy a halak és egyéb növények is áttelelhessenek majd. Formájának illeszkednie kell majd a meglévő kertünkhöz. A szegélyek követik a tó alakját, amit sorszegélyek lesüllyesztésével értünk el. Sziklák, kövek, kavicsok, vízi és vízparti növények egyéb bokrok, díszcserjék, ami tavunk végleges hangulatát adják. Stég kialakításával közelebb hozhatjuk a kerti tó hangulatát, vízfölé emelve, szinte együtt élhetünk a vízzel, csobogás ringató hangjával.

 
 

 

A kerti tóban gyorsan beindul az élet, pár nap alatt a vízben élő növények gyorsan gyökeresednek. A halak és egyéb vízben élő élőlények megvásárlásakor hozunk magunkkal mindenféle apró élőlényt is, ami hamarosan megtölti élettel az eddig élettelennek hitt vizünket.

Folyamatos odafigyeléssel tisztántarthatjuk tavunkat és környékét, heti szinten minimális ápolással élvezhető maradhat kertünk, amihez segítséget nyújtunk Önnek az év bármelyik szakában.

 
 

 

2009-08-07


Írta: Spiegel Ákos

Fotók: Radácsi Péter