TopGarden kertépítés
Kerti tó az álmom | Nyomtatás |  Ajánlás

Kiskorunkban szerettünk a tóparton játszani, az ember szereti a vizet, a víz közelségét és ez természetes is. Megnyugtat Minket, embereket, jó érzést kelt bennünk és persze, ha elég nagy a vízfelület nagyon jó mozgási lehetőség is egyben.

 
 

Mielőtt tavat építettünk érdemes átgondolnunk mennyi szabadidővel rendelkezünk, mennyit tudunk a kertápoláson kívül kerti tavunkra szánni majd? Hány évesek gyermekeink, esetleg van-e kutya a háznál? Fontos döntés előtt állunk, tehát ne hamarkodjuk el, alaposan gondoljuk át, milyen vízfelületet szeretnénk kertünkben látni, és mennyi energiát szeretnénk ráfordítani. Tudni kell, hogy a tavak vonzzák a kisebb, nagyobb élőlényeket is, rovarokat, békákat, madarakat egyaránt, ami, ha szeretjük, fantasztikus élmény lehet, nekünk és gyermekeink számára is. Fontos tehát tudni ezeket, mielőtt belevágunk a tóépítésbe. Kertünk méretéhez is alkalmazkodnunk kell, az arányok megtartása miatt. Nem elég a tó méretével számolnunk, figyelnünk kell a partjának helyes kialakítására is. Vízparti növények, egyéb dekorációs elemek, akár stég vagy vízesés kialakítására is gondolhatunk, ami javíthatja komfortérzetünk is. Érdemes legalább 10m3-es tóban gondolkodnunk, hogy élvezhető legyen, persze ez a vízmennyiség csak a vízparti használatra elegendő. Ha szeretnénk benne fürdeni is, jóval nagyobb tavat kell kialakítanunk ehhez, amihez elég nagy hely kell. Ha nem ragaszkodunk a fürdéshez, választhatunk nagyon kicsi vizet is kertünkbe, akár csobogás szintjén is elegendő lehet, csupán a víz jelenléte a kertben, ami hangulatában hasonló élményt nyújt és jóval költségkímélőbb, mint a nagy kerti tó és jóval könnyebb az fenntarthatósága is. Környezetét szépen ki lehet alakítani, és hangulatát fokozhatjuk dekorációs elemekkel is, egyéb növények ültetésével, kerti világítással, az esti fények hangulatával is.

 
   
 
   

Láthatjuk tehát, hogy rengeteg lehetőségünk van kertünkbe vizet csalni, időnktől és pénzünktől függően alakíthatjuk kertünket és figyelhetjük fejlődését, közben gyermekeink is felcseperednek, de jó érzés látni kertünk állandó szépségét, harmóniáját, ahogy a természetben is változnak, alakulnak a dolgok. Hónapok változásával, ahogy közeledik a tavasz, és halaink úszkálni kezdenek, mert figyeltünk, arra is, hogy a tó egy részén elég mély legyen, hogy átvészeljék a kemény téli időszakot is. Kezdődik az élet a vízben és partján is egyaránt, látjuk, ahogy nyílnak tavaszi virágaink napról napra nyílnak és virágba borulnak, és ez jó, nagyon jó érzéssel tölti el az embert, ebben a rohanó, gyors világban, egy kis sziget lehet a nyugalom partján!

 

Budapest, 2010-03-09

Írta: Spiegel Ákos

TopGarden.hu