TopGarden kertépítés
Egy családi ház kertje és a gyönyörű pázsit titkai | Nyomtatás |  Ajánlás

Kora tavasz van, tegnap még a hó is esett, pedig már március közepe felé járunk, az időjárás megvárakoztatja az embereket a tavasszal, amit majd mindenki nagyon értékelni fog emiatt. Kialakított kertünk éppen ilyenkor készült el pár éve, azóta is megtartva szépségét, növényei hatalmas növekedésnek indultak, öntözőrendszer segítségével érhettük el ezt a nagy teljesítmény. 

 
 

Felhasználtuk a kertben lévő régi anyagokat is, gyerekek szeretik a játszható nagy kertet, amiben hinta is van, erre ügyelnünk kell. Kerti összekötőurak és a régi növények megmentése is elég fontos feladat volt. Ez könnyíti a kerthasználatot és csökkenti a költségeket is, ami nem elhanyagolható dolog. Persze, időt is nyerünk az ilyen növények megmentésével, mert azok már viszonylag nagyok és jó mutatnak kertünkben. Füvesítésnek a gyepszőnyegterítést választottuk, hogy a gyerekek gyorsan fűre tudjanak menni és élvezhessék a kint létet, már kora tavasszal is, egészen késő őszig. Jön a jobb idő, most metszenünk kell, hogy erősítsük növényeinket, és sok virág legyen rajtuk majd nyáron. Ha elolvadt a frissen leesett hó, kicsit száradni hagyjuk a talajt, utána kezdhetjük füvünk szellőztetését is, ami egy fontos munkafolyamat ilyenkor tavasszal. Kiszedjük a télen elhalt növényi maradványokat, kiszellőztetjük kicsit a téltől befülledt kerti talajunkat, ezzel felfrissítjük összefüggő gyepfelületünket és elősegítjük gyors növekedésüket a következő hetekben, hónapokban. Tápanyagot csak az öntözőrendszer beindításával juttatunk ki füvünkre, mert azt akkor be is tudjuk öntözni vele, amit hamarosan, ha ez az idő elvonul meg is, kell tennünk. Dísznövényeink, és egy-két gyümölcsfánk metszését az ünnepek alatt el is végezhetjük, ha még nem tettük meg.

 

Láthatjuk tehát, hogy az ilyenkor szokásos munkák elvégzésével, ami nem sok idő, de nagyot segíthetünk kertünk és gyepünk fejlődésében, ezzel a pár kis tavaszi munkával, amit a hosszú hétvége alatt könnyedén el tudunk végezni. Amennyiben nem boldogul, szívesen segítünk Önnek ebben a tavaszi kerti munkában, tanácsokkal is, vagy elvégezzük, akár Mi is.

Ez a tegnapi hóesés talán a tél utolsó ráadása volt. Ezzel kezdődhet az idei szezon, ami jócskán elhúzódott, de a folyamatos fagy kevésbé tett kárt növényeinkben, mint az állandó hő-ingás tett volna. Persze egy-két növény részleges fagyást szenvedett, vagy a nagy hó nyomta le egyes ágait, ami helyrehozható metszéssel is könnyedén, de a tél már csak ilyen szélsőséges hazánkban, ettől változatos időjárásunk és a négy évszak is fantasztikus.

 

Budapest, 2010-03-12

Írta: Spiegel Ákos

www.topgarden.hu