TopGarden kertépítés
Tavaszi kerti munkák: gyepszellőztetés, fűszellőztetés, tápanyag-utánpótlás | Nyomtatás |  Ajánlás
 
A tavaszi metszési szezon lassan a végéhez közeledik és a magas hőmérséklet miatt a gyep-vagy fűszellőztetés is egyre sürgősebbé válik. Amikor ezekkel a tavaszi kertápolási munkákkal megvagyunk, utána nagyon fontos a tápanyag-utánpótlás és az alapos beöntözés.
 
Gyepszellőztetés, fűszellőztetés
 
A télen befülledt, elhalt, megsárgult, bebarnult fűszálak tavaszra a hó alatt teljesen összezáródhatnak, ami nem engedi a talajt rendesen szellőzni. Ezt az összetapadt réteget nekünk el kell távolítanunk, hogy tudjon a gyep rendesen szellőzni, amitől aztán intenzív növekedésbe kezd.
 
Sokan keverik a gyepszellőztetést a gyeplazítással, ami egy egész más kertápolási munkafolyamat. Másik nagy különbség, hogy a gyeplazítón kések vannak, a fűszellőztető gépen pedig rugók.
 
   
Gyepszellőztető vagy fűszellőztető gép
 
Hasonlít egy rotációs kapához, de a forgó részre egy rugókkal teli henger van erősítve, ez végzi a gyep szellőztetését. 
 
   
Tápanyag-utánpótlás
 
Amikor végeztünk kertünk tavaszi metszésével és a fűszellőztetéssel, akkor érdemes indítótrágyázni, ami segít a gyepfelület gyors beindulásában. A kijutatott trágyát nagyon alaposan öntözzük be.
 
Harmonikus tavaszi színek
 
Ilyenkor tavasszal a gyepfelület és az ültetett fűfélék együttesen gyönyörű aranysárga és aranybarna színekben pompáznak. Ez nagyon jó hangulatot teremt, még így is, hogy nincs lomb a növények egy részén. A jól összeválogatott dísznövények minden hónapban nagyon szépek, még a téli hónapokban is jól mutatnak, akár havasan is. A négy évszak igazán változatos és mindig megtalálhatjuk benne az apró kis szépségeket. 
 
   
 
   
 
   
 
 
Spiegel Ákos
2012-04-07